Tropische Broodpudding

IMG_5650

Iedere lente reis ik het hele land door om op allerlei scholen examentraining Engels te geven. Dit begon vijf jaar geleden als een leuk bijbaantje maar ik doe het nog steeds en vind het echt een hoogtepunt in het jaar. In de afgelopen jaren heb ik ontelbaar leerlingen van allerlei achtergronden, leeftijden en niveaus leren kennen en leer zo op een hele interessante manier wie er eigenlijk allemaal in dit interessante landje wonen.

Eén van de moeilijkste VMBO teksten is: ‘Save the planet, eat more ‘Roo’. Oftewel, red de planeet door meer kangeroo te eten. In het artikel wordt besproken hoe de vleesproductie in Australië zo slecht is voor de toekomst van de planeet. Een oplossing zou zijn om kangeroo te eten (terwijl deze soort blijkbaar al gehalveerd is in de afgelopen jaren door de enorme droogte… duurzame oplossing ??).

IMG_5656

Elke keer wanneer deze tekst besproken moet worden, ontstaan er interessante gesprekken (en nee, die wakker ik niet aan!) “Kangeroo eten is toch zielig!” “Ja een koe toch ook!” “Is vis eigenlijk vlees?” . Met vandaag als topopmerking: “Is kangeroo dan niet vegetarisch??”. Ik luister en kijk en heb soms enorme binnenpretjes maar maak me soms ook zorgen. Ik merk dat ze er heus over nadenken, dat het een gevoelig onderwerp is en dat het moeilijk op te lossen is. Tegelijkertijd zie ik ook dat ze niet alle informatie kennen. Ze weten niet de gevolgen van deze manier van eten. Ze zijn daarnaast niet gewend aan het idee dat het ook anders kan. Maar het kan écht anders.

Voor de fantastische groep leerlingen die ik gisteren en vandaag in Leiden les heb mogen geven (nee echt, wat een plezier!) hierbij de typisch Britse broodpudding waar het in een examentekst over ging. Maar dan zonder melk, en vooral zonder kangeroo…

IMG_5652

Tropische Broodpudding

Ingrediënten

 • 5-6 sneden oud brood
 • 250 ml plantaardige melk naar keuze
 • 2 eetlepels maizena
 • 250 ml kokosmelk
 • 3 theelepels kaneel
 • 65 gram (1/2 cup) suiker
 • twee eetlepels citroensap
 • 3-4 schijven ananas
 • 100 gram blauwe bes (optioneel)
 • 1 appel (optioneel)

Instructies

 1. Verwarm de oven op 175 graden en vet een bakvorm of kleine ovenschaal in
 2. Snijd het brood in blokjes
 3. In een aparte schaal, mix de plantaardige melk met de maizena totdat dit goed vermengd is
 4. Voeg de kokosmelk, suiker, citroensap, kaneel er aan toe.
 5. Schenk het mengels over de broodstukjes heen en laat dit 10 minuten staan totdat het brood het vocht heeft opgenomen
 6. In de ingevette vorm, leg plakjes of gesneden stukjes ananas en misschien de appel of ander fruit naar keuze
 7. Leg het broodmengsel over de ananas en versier met de blauwe bessen.
 8. Laat dit 30-35 minuten in de oven totdat de bovenkant een beetje bruin is.
http://plantbites.nl/tropische-broodpudding/

Geef een reactie