Sloppy Joes met Linzen, die kleine krachtpatsers

SloppyJoe-(1-van-3)Tijd voor het eerste Ann recept! Lees hier wat ik daar mee bedoel..

Sloppy Joes zijn een typisch Amerikaans fenomeen.

Maar wat een naam.. Sloppy Joe. Ik wist echt niet hoe ik dit goed kon vertalen. Slappe hap? Eh nee! Of eigenlijk Slappe Joe? Oef, dat gaat helemaal de verkeerde kant op! Laten we het gewoon maar Engels houden, oké? Sloppy Joe is van origine een vet gehakt mengsel op een broodje. Het is de meest geserveerde lunch op middelbare scholen in de U.S. Nou nou poe poe, wat krijgen die kids toch voedzaam eten binnen! (*schudt nee). De veganistische variant daarentegen, die bestaat uit alleen maar goeds..

Wat heb je nodig?

Linzen. Die gedroogde oranje linzen zijn echt het lekkerst. Heb je ze in huis? Doe dan het volgende:  doe ze in een pot en ga met je hand helemaal in die pot met linzen. Voel je je al ontspannen? Ah, ik doe dit heel regelmatig. Zo fijn.

Laat het schattige uiterlijk je niet voor de gek houden want linzen zijn niet alleen meditatief, want ze zijn ook voedzame krachtpatsertjes. Het grootste voordeel is dat ze vol met een soort vezel zit dat het cholesterol niveau verlaagd en je bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Daarnaast is het één en al mineralen, stikt het van de (vooral B) vitamines en zit er bijna geen vet in. Het is ook nog eens heel laag in calorieën maar het vult toch. Boem! Woop! Deze patsertjes nemen het met gemak op tegen het gehakt!

Kortom, ondanks de wat klungelige naam, is de plantaardige Sloppy Joe een succes. Gelukkig maar, want ik heb per ongeluk de aanwijzingen niet goed gelezen: in plaats van voor 2 personen te koken heb ik de verhoudingen van 8 personen gebruikt… Dus ehm ge-lu-kkig is het lekker.

Hoe is het recept bij jou gelukt? Heb je nog tips of variaties? Ik hoor het graag! 

Sloppy Joes met Linzen

Totaal: 45 minutes

voor 4-6 personen

Ingrediënten

  • 3 1/2 cups groente bouillon / water (ong. 700 ml)
  • 1 grote ui in stukjes gesneden
  • 1 rode paprika
  • 1 theelepel chilli poeder (optioneel)
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels komijn poeder
  • 1 1/2 cup gedroogde linzen (300 gram)
  • 1 blik tomaten
  • 1 mini blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel soja saus
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel suiker (optioneel)
  • handje verse koriander
  • peper en zout naar smaak
  • pitabroodjes of rijst

Instructies

  1. Zet het vuur aan en laat een grote pan goed heet worden, voeg de uit toe en laat dit eventjes braden.
  2. Voeg dan 1/3 cup (50 ml) water toe en laat de ui koken totdat het gaar is en het water bijna weg
  3. Voeg de chillipoeder en paprikapoeder toe
  4. Voeg dan de andere ingr. toe (behalve de koriander, rijst/broodjes) en laat dit ongeveer een half uur koken (of langer, totdat de linzen in ieder geval gaar zijn)
  5. Serveer met bijvoorbeeld pitabroodjes of rijst
http://plantbites.nl/sloppy-joes-met-linzen-die-kleine-krachtpatsers/

Comments

  1. Nicole says

    Ben het nu aan het maken en zie opeens 1 theelepel chilipoeder staan. Dacht even dat ik verkeerd gelezen had, maar je hebt het al veranderd.

Trackbacks

Geef een reactie