Begin hier

“Maar wat eet je dan wel?” 

Als antwoord op deze veelgestelde vraag ben ik, Susanne, begonnen met het maken van Plantbites. Wanneer iemand me die vraag stelt, sta ik altijd even met mijn mond vol tanden.

MangoAarbeiSalsa (8 van 9)

Bij mij beginnen??

Ik ben opgegroeid met een wat standaard Veluws dieet. Boterham hier, kaas daar, hagelsagje zus en kipfiletje zo. Ik ben zeker niet opgegroeid met de skills van een chef en mijn kook probeersels zijn nog altijd een zoektocht. Het was ook niet mijn droom om een website te beginnen. 

Toch, drie jaar geleden gebeurde er iets. Ik was al een tijdje opzoek naar “gezond eten” maar ik kwam bij iets heel anders uit. Ik ontdekte de ware effecten van de manier waarop wij eten.. en ik schrok! Van de één op andere dag ben ik plantaardig gaan eten en heb er nooit spijt van gehad. Het is zelfs de beste keuze die ik heb kunnen maken.

Wat??

Het betekent dat ik geen zuivel, vlees, vis, eieren of honing eet. Ik eet groente, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden. Ik voel me lichter, lichamelijk en ook mentaal. Niet alleen omdat ik over het algemeen veel meer kwaliteitseten ben gaan eten dat vol zit van geweldige voedingswaarden, maar ook omdat ik me verlost voelde van een manier van leven waarvan ik wist dat het zo schadelijk is. 

 

“Waarom zou je zo eten?”

1. Milieu: De bioindustrie (zuivel, vlees, ei en vis) brengt enorme schade aan de planeet. Bijna elke milieuprobleem wordt veroorzaakt door deze industrie, terwijl dit niet nodig is!

2. Dieren: Ik houd van dieren en dit geldt niet alleen voor honden en katten. Ik wil ze niet eten en gun de miljarden dieren meer dan waar ze nu voor worden gebruikt en geslacht. Eigenlijk komt het er vooral op neer dat ze het recht hebben om met rust gelaten te worden.

3. Mede mens: Ik gun een ieder het veilige, gezonde leven dat ik mag leven. We hebben de welvaart erg oneerlijk verdeeld waardoor as we speak mensen in nood zitten. We hebben het hier zo ontzettend goed maar dit gaat ten koste van de grondstof (voedsel) verdeling. Door over te gaan op een plantaardig dieet kunnen we rekening houden met de miljarden andere mensen op deze planeet. 

4. Gezondheid: ik wil goede keuzes maken voor mijn gezondheid omdat ik maar één lichaam heb en hiermee in contact sta met de wereld om mij heen. Zo eten heeft ontzettend veel goeds gedaan voor mijn lichaam. Ik ben van allerlei kleine gezondheidsklachten afgekomen en blijf met gemak op een gezond gewicht.

5. De toekomst: Ik geloof dat dit de enige manier is om met miljarden mensen en dieren samen op de planeet te kunnen wonen in de toekomst. We hebben maar 1 planeet en kunnen niet zonder haar.  

Ik had me nooit kunnen bedenken dat ik als nuchtere Veluwse de moeite zou nemen om boterhammen met plakken leverworst om te zetten in groene smoothies (spreek uit als: smoeties!). Dus hier komt ie, heel cliché maar wel waar: Als ik het kan…kan de rest van de wereld het ook..

Misschien wil je hierbij beginnen?

Mijn 25 voordelen voor plantaardig eten 

Wil je contact met mij opnemen?

  • Email: info@plantbites.nl 
  • Facebook: https://www.facebook.com/plantbites