Citroen Prei Risotto

Zomaar ineens is het dan gebeurd. De donkere dagen zijn nu écht voorbij en ik zit weer op het balkon. Waar ik eerst nog mistroostig naar buiten kon kijken wanneer mijn wekker ging, begin ik nu met een glimlach. Warme trui uit en t-shirt aan! Kop thee aan de kant en een koud watertje in de plaats! Dit jaar staat er voor het eerst een tafeltje met twee stoeltjes op het balkon. Dat betekent dat ik nu buiten kan gaan werken. ‘As we speak’ ben ik precies dat aan het doen!

IMG_0574

Bij dit weer hoort eigenlijk het soort eten dat de overgang van winter naar lente symboliseert. Daarom een citroenrisotto. Perfect voor in de winter maar met een paar wijzigingen ook fris, groen, licht en dus perfect voor de lente. Wanneer je niet vaak in de keuken staat zal risotto een kleine uitdaging zijn. Er wordt vooral één eigenschap van jou op de proef gesteld: geduld. Veel geduld en dan komt alles goed. De risotto is een laatkomertje en heeft veel liefde en aandacht nodig om echt lekker te worden. Maar die risotto kan het wel handelen, nu alleen jij nog. Telkens wanneer de bouillon bijna weg is moet je er een klein beetje bij doen, totdat het echt gaar is. Geen boosheid en geen paniek, alles komt goed!

De laatste tijd probeer ik minder olie te gebruiken (nee toch, niet ook dat?). Ook deze versie is zonder olie maar voor degene die nog moeten wennen aan het feit dat er geen kaas bij is, is dat misschien een stap te ver. Maar voel je vrij om het te proberen!  IMG_0573

Citroen Prei Risotto

Bereidingstijd: 1 hour

Personen: 3-4

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie (of 100 ml bouillon voor de zonder olie versie)
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 250 gram champignons
  • 250 gram doperwten (blik of diepvries)
  • 2 teentjes knoflook
  • theelepel tijm
  • theelepel rozemarijn
  • 350 gram risotto rijst
  • 125 milliliter witte wijn
  • 1,5 liter groentebouillon
  • rasp en sap van 1 citroen
  • verse peterselie

Instructies

  1. Snijd de prei, ui en champignons in stukjes.
  2. Verhit het water / olie in de pan en bak de ui een paar minuten.
  3. Pers de knoflook boven de pan en voeg de tijm en rozemarijn er aan toe.
  4. Voeg daarna de overige groente toe totdat deze gaar zijn (misschien moet je nog wat water toevoegen).
  5. Schenk de wijn erbij en laat dit even zachtjes koken totdat de wijn bijna weg is.
  6. Voeg dan telkens een flinke scheut bouillon er aan toe, en herhaal dit telkens wanneer de bouillon bijna weg is.
  7. Voeg als laatst de doperwten, peterselie, citroensap en rasp toe en roer dit goed.
  8. Garneer met peterselie
http://plantbites.nl/frisse-citroen-prei-risotto/

Geef een reactie