Falafel burgers festijn

VoorkantBewFalafelBij de eerste hap van deze burger / avocado dip / tahini saus ging ik even buiten bewustzijn. Smaakpupillen waren niet meer in staat om alles te registreren. Time out! Hoewel ik hier de toppunten van mijn eetkunsten show, eet ik niet zo spectaculair elke dag. Niet elke dag bananenbrood of aardbeien cakejes.  Natuurlijk laat ik hier op deze site zien dat dat allemaal mogelijk is! Mijn visie is over het algemeen van simpel leven en simpel eten. Hoe eenvoudiger, hoe beter. Maar goed.. die soberheid is op mijn website niet altijd te vinden… en al helemaal niet vandaag.

Falafel is bij de meeste bekend als afhaal frituur snack na een stapavond om drie uur ’s nachts. Ik ben het zelf gaan maken en vroeg me ineens af waarom ik het ooit nog bij de snackbar zou halen wanneer het zo makkelijk en lekker is om het zelf te maken.

 

FalafelburgersBew (1 van 5) FalafelburgersBew (2 van 5)

Deze combo van avocado dip, tahini saus en gebakken falafel valt onder categorie waanzinnig. Ik stel voor dat je deze maakt wanneer je bezoek krijgt die niet overtuigd is dat er iets mogelijk is als eten zonder dieren. Iedereen vindt dit lekker. Het geheim is dat je producten kiest die wat zwaarder zijn… Dat is namelijk het effect van kaas en vlees. Zie hier de compassie variant: avocado, gebakken falafel, tahini saus. Heerlijk! Wie heeft die snackbar nog nodig?

VoorkantBew (3 van 5)

Falafel burgers festijn

Voorbereiding: 15 minutes

Bereidingstijd: 10 minutes

Totaal: 25 minutes

Aantal personen: 6-8

Ingrediënten

    Burgers
  • 1 blik kikkererwten (400 gram. 300 gram voor de falafel en 100 gram voor de hummus)
  • 1/2 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 5 zongedroogde tomaten
  • handje verse koriander
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel zout
  • 50 gram kikkererwtenmeel of gewone meel
  • eetlepel olie (zonne- kokos - olijf)
  • Avocado hummus
  • 100 gram kikkererwten (1/4 van het blik)
  • 1 rijpe avocado
  • handje peterselie (1/3 cup)
  • 50 ml olijfolie (1/4 cup)
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel citroensap (mag ook uit flesje)
  • halve theelepel zout
  • Tahini saus (optioneel)
  • 1/2 cup tahini (125 ml)
  • 1/2 cup water (125 ml)
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1/2 eetlepel zout
  • Ongeveer 8 broodjes om falafels op te serveren
  • Tomaten in plakken gesneden

Instructies

  1. Voor de burgers: doe 3/4 van het blik kikkererwten in de keuken machine of blender (of pureer met staafmixer) samen met de ui, knoflook, zongedroogde tomaat, koriander, komijn, zout en bloem en pulseer totdat alles goed samengaat. In de palm van je hand vorm burgers (ongeveer 6-8 stuks of 8-12 wanneer je ze klein maakt.
  2. Bak deze in verhitte olie op het vuur totdat ze bruin zijn aan beide kanten.
  3. Voor de hummus: alle ingr. in de keukenmachine / blender / staafmixer en pureer en serveer in apart schaaltje
  4. Voor de tahini saus: hetzelfde proces! Pureer de ingr. een dikke minuut totdat het een romig maar toch vloeibare saus is.
  5. Stapel alles op de broodjes en serveer! En geniet vooral... oef
http://plantbites.nl/falafel-burgers-festijn/
VoorkantBew (5 van 5)

Geef een reactie